Nieuwsoverzicht
Rutte De Ondernemer Kiest
Mark Rutte en Micky Adriaansens bij 'De Ondernemer Kiest'
New Business Radio stond op 14 maart geheel in het teken van de verkiezingen. In 'De Ondernemer Kiest' waren onder meer premier Mark Rutte en EZK-minister Micky Adriaansens te gast.

Presentatoren Ron Lemmens en Roland Tameling ontvingen met gastheer Hans Biesheuvel (ONL) in de studio in Den Haag ondernemers, economen en politici om vooruit te blikken op de Provinciale Staten Verkiezingen. Op elk heel en half uur bracht Tamara Bok luisteraars en kijkers het laatste ondernemersnieuws.

Studio De Ondernemer Kiest

Rutte en Adriaansens
In de studio in Den Haag zijn naast premier Mark Rutte en EZK-minister Micky Adriaansens ook Ilona Lagas (BBB, lijsttrekker Eerste Kamer), Elrie Bakker (JA21/lijsttrekker Gelderland) en de Tweede Kamerleden Laurens Dassen (Volt), Mustafa Amhaouch (CDA), Romke de Jong (D66) en Farid Azarkan (Denk) te gast.

Zij werden geïnterviewd door Paul van den Bosch en Hans van Soest (AD) en Thomas Hendriks en Jonathan van Noord (De Ondernemer). ONL-voorman Hans Biesheuvel gaf duiding bij de interviews.

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen checkte het AD in samenwerking met onderzoeksplatform Pointer en Nieuwscheckers verkiezingsprogramma's, beloftes en beweringen van politieke partijen. Factchecking dus. John van den Oetelaar, die zich hier de afgelopen maanden mee heeft beziggehouden, praatte ons bij over de bevindingen.

Begrijpt 'Nederland' de Provinciale Staten Verkiezingen? Wat doet die enorme keuze aan politieke partijen met ons stemgedrag en wat vindt Patrick Wessels als consumentenpsycholoog van hun keuzes, hun aanpak ons te overtuigen?

Minister EKZ
BBB

Ondernemerskabinet
De Ondernemer introduceerde rond Prinsjesdag vorig jaar een heus Ondernemerskabinet. Met als vanzelfsprekend ondernemers uit verschillende branches, met verschillende achtergronden en vanuit die gedachten met een duidelijke boodschap. 'Premier' Annemarie van Gaal en 'kabinetsadviseur' Cor Molenaar presenteerden hun 'ministersploeg' toen op Paleis Soestdijk, waarvan er dinsdag 14 maart aantal in De Ondernemer Kiest te gast waren en hun vragen konden stellen aan premier Rutte en EZK-minister Adriaansens.

Saskia Griep bijvoorbeeld, van reisorganisatie Better Places. En Jan de Keijzer, met zijn online marketingbureau. De jonge ondernemer Frederiek van Ruiten heeft een eigen camperverhuurbedrijf en Kim Trotz is co-founder van The Freelance Qommunity. Gert-Jan Dekker runt Rataplan, een onderneming zonder winstoogmerk. Met Rataplan baat hij 30 kringloopwinkels uit, alsmede fietsenstallingen op NS-stations. Ook Maurice Crusio is 'minister' in het Ondernemerskabinet, als mede-eigenaar van een kapsalon en voorzitter van ANKO, de kappersorganisatie.

Econoom Lex van Teeffelen (lector Hogeschool Utrecht/Financieel-Economische Innovatie) heeft het niet zo op de politiek, op ambtenaren. Hij pleitte eerder voor het afschaffen van alle subsidies. "Er zijn te veel ambtenaren mee bezig." En ook: "Ambtenaren in Den Haag hebben geen verstand van ondernemen. Ik moet elke keer uitleggen wat ondernemen is. Elke ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat moet eerst vijf jaar ondernemer zijn geweest."

Van Teeffelen legde in De Ondernemer Kiest onder meer uit waarom hij als wetenschapper zo met bewindslieden en politiek bezig is, en waarom de Provinciale Staten Verkiezingen voor ondernemers belangrijk zijn. Of... niet.

Visual Radio Ondernemer Kiest

Kijken en luisteren
Deze vooruitblik op de Provinciale Staten Verkiezingen met ondernemers en politici was de gehele middag live te volgen op de websites van De Ondernemer, AD, hun regionale nieuws-websites en New Business Radio. Alle interviews terug te luisteren als podcast.

De Ondernemer Kiest is een samenwerking tussen De Ondernemer, AD, ADR Nieuwsmedia, New Business Radio en ONL.