Nieuwsoverzicht
media matters - logo
Resultaten Het Nationale Automobilisten Onderzoek 2014 bekend!
Ze waren weer onderwerp van gesprek in vele radiouitzendingen, zorgde voor discussies op internet en voor aangename vulling in magazines en kranten; de resultaten van Het Nationale Automobilisten Onderzoek 2014!


In de 15e editie van dit representatieve onderzoek naar de Nederlandse automobilist, dat werd uitgevoerd in opdracht van Allsecur autoverzekeringen en verkeerszender Traffic Radio, werden via een internetpanel van DVJ Insights in mei 759 automobilisten naar hun mening gevraagd.

Agressief rijgedrag komt dit jaar als grootste ergernis (47%) in het verkeer naar voren uit Het Nationale Automobilisten Onderzoek van YPCA. Daarnaast worden ‘Bumperkleven’ (43%) en ‘Rijden met alcohol en/of drugs op’ (39%) als grote ergernissen ervaren.

In de jaarlijkse Top 10 ergernissen in het verkeer maakt de nummer één uit de vorige editie van het onderzoek ‘Bumperkleven’ dit jaar plaats voor ‘Agressief rijgedrag’. Het zijn met name de ouderen (55+) die zich hier mateloos aan ergeren. Ouderen ergeren zich ook met name aan ‘Drempels’ en ‘Op het laatste moment ritsen’.

Opvallend is dit jaar dat ‘Files’ als ergernis in het verkeer, na een jaar afwezigheid, weer terug keren in de Top 10 ergernissen in het verkeer. Hier zijn het met name de 18 t/m 44 jarigen die zich hier aan ergeren. Het is ook deze groep die zich met name ergert aan ‘Zondagsrijders’.

Top 10 ergernissen in het verkeer 2014:

1. (2) Agressief rijgedrag 47 %
2. (1) Bumperkleven 43 %
3. (3) Rijden met alcohol/drugs op 39 %
4. (4) Geen richting aangeven 29 %
5. (5) Onnodig links rijden 23 %
6. (7) Op het laatste moment ritsen 18 %
7. (6) Te hard rijden binnen de bebouwde kom 17 %
8. (-) Files 16 %
9. (9) Zondagsrijders 14 %
10. (8) Rechts inhalen 11 %

Bron: Het Nationale Automobilisten Onderzoek 2014

In Het Nationale Automobilisten Onderzoek staan zaken centraal als de fileproblematiek, tijdsbesteding in de file, verkeersinformatie, rijgedrag en het gebruik van communicatie- en informatiediensten onderweg. Daarnaast komen iedere editie actuele thema's aan de orde, zoals de Top 10 ergernissen in het verkeer, de financiele crisis, rekeningrijden, OV en overheid. Het rapport bestaat uit een beschrijving van onderzoeksresultaten en een uitgebreid overzicht van de resultaten in tabellen.

Een periodiek onderzoeksrapport is te bestellen voor 650 Euro (excl. BTW) per exemplaar. Partners van Traffic Radio krijgen het rapport gratis en automatisch toegestuurd.

Wil jij dit rapport bestellen of meer weten over het Het Nationale Automobilisten Onderzoek?
Bel Jaco Bal 035-6777280 of mail jaco.bal@ypca.nl